Quinoa salad with avocado and lima beans

Sunday, August 5, 2012


Don’t be afraid of the title. Lima beans can be tasty. And this recipe proves it. I love quinoa and all year in my co-op, I couldn’t understand why so few people in our house made it.  It’s healthy, it’s easy to make, and it’s a delicious base for so many different meals and side dishes.  As such, for my summer, El Comidista meal, with Summer Lasagna, Roasted carrots and cauliflower with orange, and Arroz con leche, I decided to make a tasty quinoa salad to round out my meal.  I’d had my eye on this recipe for some time, even though it contains those dreaded lima beans.  Rest assured, though, this quinoa comes out delicious and refreshing.

Quinoa salad with avocado and lima beans (adapted and translated from El Comidista)

Yield: Serves 4 people, almost a meal unto itself

Ingredients:  
400 gr. of quinoa
400 gr. of large lima beans (can be frozen)
1 avocado
200 gr. of radishes with their leaves
100 gr. of oak leaf lettuce
1 lemon
2 cloves of garlic
1 teaspoon of ground cumin
2 dried red peppers (optional)
Extra virgin olive oil
Freshly ground salt and pepper

Directions:
1) Begin with the dressing. Using the blade of a knife, crush and peel the cloves of garlic. Mix them in a bowl with 8 tablespoons of olive oil, the cumin, crushed red peppers (for a bit of spice), salt and pepper. Set aside.
2) Prepare the quinoa according to the directions on the package. When it’s finished cooking, set aside and allow to cool.
3) While the quinoa cooks, boil the lima beans in heavily salted water for 4 minutes. Strain and rinse with cold water before using your hands to remove the grey skin that covers the beans. (I forgot to do this and the salad was still good)
4) Remove the leaves from the radishes. Choose the good leaves, wash and dry them, set aside. Then, wash the radishes well and cut them into small pieces.
5) Peel the lemon as seen in this video, and put it in the large bowl in which you plan to serve the salad. Add the avocado, peeled and cut into chunks, and coat it well in the lemon juice so it doesn’t turn brown.
6) Combine the lima beans, quinoa, radishes, radish leaves, and the the lettuce in the bowl with the avocado. Remove the crushed garlic from the vinagrette, pour over the salad, and mix. Salt to taste and serve immediately.


Ensalada de aguacate, quinua y habas (adaptado de El Comidista)

Ingredientes: Para 4 personas, casi como plato único
400 gr. de quinua
400 gr. de habas grandes (pueden ser congeladas)
1 aguacate
200 gr. de rábanos con sus hojas
100 gr. de lechuga de hoja de roble
1 limón
2 dientes de ajo
1 cucharadita de comino molido
2 guindillas rojas secas (opcional)
Aceite de oliva virgen extra
Sal y pimienta negra recién molida

Preparación:
1) Empezar con el aliño. Pelar y aplastar con la hoja de un cuchillo los dientes de ajo. Mezclarlos en un bol con 8 cucharadas de aceite de oliva, el comino, las guindillas rojas picadas si se quiere que pique un poco, sal y pimienta. Reservar.
2) Lavar y escurrir la quinoa con un colador. Ponerla en una cazuela con medio litro de agua a fuego fuerte. Cuando empiece a hervir, bajar el fuego, tapar y cocer unos 15 minutos, hasta que la quinua se rompa y esté tierna. Escurrir, pasar por agua fría y reservar.
3) Mientras se hace la quinua, cocer las habas en agua con bastante sal durante unos 4 minutos. Sacarlas, pasarlas por agua fría y quitarles la piel gris con las manos.
4) Separar los rábanos de las hojas. Limpiar bien los primeros cortándoles los extremos. Seleccionar las hojas aprovechables, lavarlas y secarlas.
5) Pelar el limón a lo vivo (ver vídeo) y ponerlo en el bol grande donde vayamos a servir la ensalada, aprovechando el jugo de los trozos de corteza y del pellejo interior. Incorporar el aguacate pelado y cortado en trozos, y embadurnarlo bien con el limón para que no se oxide.
6) Sumar las habas, la quinua, los rábanos cortados por la mitad, sus hojas y las hojas de lechuga troceadas y sin la parte del tronco. Retirar los ajos del aliño, bañar la ensalada con él y remover. Corregir de sal y servir de inmediato.